diumenge, 18 de novembre del 2018

La Notícia


Redactarem avui una notícia  sobre la situació meteorològica que patim des de divendres passat i la previsió per avui dilluns dia 19 de novembre. Avancem també quin oratge s'espera demà. La notícia tindrà:
  • Títol
  • Subtítol
  • Entradeta
  • Nom del / de la periodista i població
  • Cos (de 12 a 18 línies)
Orientacions:

  • Hem d'informar del que està succeint meteorològicament des de divendres fins diumenge utilitzant el pretèrit indefinit: "ha plogut", o el pretèrit perifràstic: "van tallar carreteres"
  • Hem d'avançar la previsió per al dia d'avui i de demà (ús del futur preferiblement)
  • Hem d'utilitzar termes meteorològics (ruixats intensos...) i geogràfics (les rieres, els guals...)
  • Hem de relatar possibles riscos provocats per la pluja intensa.
  • Hem d'imaginar quines mesures es prendran en cas de persistència dels aiguats.
  • Hem de citar si més no tres fonts d'informació amb verbs de dicció: meteoròleg, bombers, ajuntaments, o qui puguem considerar que ens done consells i relate successos. Les paraules textuals aniran entre cometes.

Recursos:

-Escoltar la informació d'À Punt de diumenge al migdia: https://apuntmedia.es/va/l'oratge/18-11-2018-informatiu-migdia-l-oratge 
-Llegir aquestes dues notícies de diaris digitals sobre els successos del cap de setmana a València:
  1. Estacions de metro plenes d'aigua i autobusos inundats per les fortes pluges a València
  2. Un fort aiguat causa inundacions al centre de València
Títol orientatiu: La gota freda s'allarga. Plourà intensament sobre mullat.

2 comentaris:

enrique come planetas/letras ha dit...

LA GOTA FREDA REMET.
#Des d'aquest divendres la Comunitat Valenciana està sofrint per l'arribada d’una ciclogènesi explosiva, però, es preveu que aquesta remeté cap a una situació d’estabilitat durant les pròximes hores.#

Informa Enrique Andrés López. València
Aquest divendres 16 de novembre una ciclogènesi va arribar a València causant caos per allí on va pasar. Els pitjors incidents es van registrar aquest divendres i cap de setmana a València capital on es van recollir fins 200 l/m^2 i es van tindre que tallar carreteres, lo que va dificultar el transit per la ciutat, això juntament amb que es van inundar molts dels túnels d’entrada a la ciutat va fer que molts conductors quedaren atrapats a mercè de l’oratge. També es van inundar trams del metre de València i del centre de la ciutat; segons va declarar un dels afectats que va quedar atrapat a un dels túnels inundats: “la situació era aterradora, en pocs minuts l’aigua va pujar fins que la meitat del cotxe estava baix ella, vam témer per la nostra integritat”.
Hui, segons avança l’agencia estatal de meteorologia es preveu que la situació sigui millor, amb avisos d’alerta taronja en bona part de València i Alacant on es poden acumular fins a 140 l/m^2 i chubascos que poden variar d’intensitat durant la vesprada i que aniran remitent cap a una situació d’estabilitat demà quan escamparà, a mes que es preveu un dia contrastadament diferent, solejat i amb temperatures que pujaran de 5º a 8ºC.

(*PER AL LECTOR: degut a que la ferramenta de "comentar" de Bloguer pot dificultar la lectura d'aquesta noticia aquí te deixe unes instruccions per poder diferenciar les parts que la componen. El titular està escrit en majúscules, el subtítol entre dos "almohadillas" (#) y la resta forma part del cos.)

Anònim ha dit...

LA GOTA FREDA S’ALLARGA

LES PRECIPITACIONS PREVISTES PER AL CAP DE SETMANA ENS ACOMPANYARÀN MES DIES

Diego Urios / València

Durant aquest cap de setmana em tingut alerta groga en la comunitat valenciana amb mes de 180 litres per metre quadrat en 12 hores en algunes regions sobre tot del nord de València i al nord Castelló.
Aquestes plujes han provocat desastres com caigudes d’arbres o inundacions de carrers.El divendres aquestes plujes van dificultat la entrada i la eixida dels alumnes als instituts/universitats i per aquest motiu 136.000 alumnes del nord d’Alacant i al sud de València no han assistit a classe.
De cara al dilluns ,les precipitacions seguiran semblants a les del cap de setmana ja que la borrasca s’apropa. Tindrem que anar en compte de carrers inundats ja que hi ha risc d’inundacació i es recomanable llegir pagines de bombers o de l’ajuntament per tindre en compte els consells que et poden donar. I ja al dimarts es suavitzaran un poc les temperatures ja que els núvols es retiraran.