dimecres, 15 de gener de 2014

Activitats creatives per a després de la lectura del Tirant

Aquests dies hem començat a llegir el Tirant lo Blanc a classe i ens hem donat el termini del dia 30 o 31 de gener per a acabar-lo. En la darrera classe del mes farem una tertúlia basada en els dos o tres moments estel·lars de l'obra que haureu de destacar i comentar en la intervenció oral individual (0,5 punts). La dinàmica ja la coneixeu i no en parlarem ací. També farem un treball creatiu, després de la lectura, que haureu de presentar acabat en el format adequat els dies 13 o 14 de febrer. A classe explicarem a fons cadascuna de les activitats possibles per tal que en seleccioneu la que més us agrade fer. Algunes de les propostes podeu elaborar-les per parelles o grup petit, consulteu-ho al professor. Per a recordar-les, reproduïm ara el contingut del mateix full que hem distribuït a classe.

Treball creatiu. Cal produir un text que s’ajuste a les indicacions donades (1 punt): 

1. Redacta un xat, tuiteja o wasapeja un diàleg simulat entre la Viuda Reposada, malparlant de Carmesina, i Tirant lo Blanc, defensant el seu honor. Pots utilitzar, si vols, Google, Hotmail, Twitter (hashtag #viudaitirant) o Whatsap i fer-ne captures de pantalla, o replegar els tuits amb alguna aplicació. 

2. Elabora una notícia periodística, amb titular, subtitular, entradeta, cos de la notícia, fotografia i peu de foto... Et suggerim el títol: "Tirant arriba a Constantinoble amb un gran exèrcit." Utilitza les dades de la novel·la per a redactar la informació. 

3. Elabora una notícia periodística, amb titular, subtitular, entradeta, cos de la notícia, fotografia i peu de foto... Títol suggerit: "Tirant venç els turcs i allibera Constantinoble. Utilitza les dades de la novel·la per a redactar la informació. 

4. Fes un cartell propagandístic, amb eslògan, text, imatge... contextualitzat en els esdeveniments de Tirant lo Blanc. Un dels temes possibles: "La guerra ha acabat!". L'aplicació en línia més famosa i senzilla per a elaborar-lo és: http://edu.glogster.com. Cal registrar-s'hi primer.

5. Fes una entrevista, per a una revista militar, al Capità General de l’Imperi Grec. Descriu el lloc de trobada, què pretens esbrinar amb les preguntes. Recrea un diàleg /entrevista que ens ajude a aprofundir en la comprensió del personatge, en les causes d'algunes actuacions. Escriu el titular, la introducció, les preguntes i les respostes. Introdueix una foto / imatge de l'entrevistat amb un peu explicatiu. Fes una breu conclusió per acabar l'entrevista i dóna les gràcies a l'entrevistat. (Clica ací per a rebre més orientacions).

6. Fes una entrevista de societat a una dama de la cort de Constantinoble. Es podria publicar a l'Hola o al Semana. Tema: gustos, la moda, els cavallers estrangers, els ecos de societat (boda de Tirant i Carmesina, etc.) Segueix els consells de l'activitat anterior. 

7. Redacta un text jurídicoadministratiu certificant la mort de Tirant i notificant, a tots els habitants de l’imperi, les instruccions per al dol i la cerimònia religiosa a realitzar. Utilitza alguns termes del registre proposat. A més, intenta imitar una mica la varietat històrica de la llengua. Fixa't en els termes usats durant la teua lectura. 

8. Redacta un text jurídicoadministratiu de notificació de l’enllaç matrimonial de Tirant i Carmesina, convidant la noblesa i donant instruccions per al casament. Utilitza alguns termes del registre proposat. A més, intenta imitar una mica la varietat històrica de la llengua. 

9. Redacta una carta d’amor, l'enunciador/a de la qual siga un membre de la parella que vulgues: Felip / Ricomana, Tirant Carmesina, Estefania / Diafebus, Emperadriu / Hipòlit, La Viuda Reposada / Tirant, ...

10. Assumeix que ets un dels personatges de la novel·la. Escriu una carta a Joanot Martorell parlant-li del destí que t'ha reservat en l'obra. Mostra-li la teua conformitat o disconformitat. No oblides introduir-hi fragments de la novel·la.

11. Com a lector/a de la novel·la, redacta una carta a un dels personatges del Tirant o bé al mateix autor. Mostra-li les teues impressions, discrepàncies, acords, estranyeses, emocions, etc. sobre la seua caracterització, les decisions que ha pres, les maneres d'actuar... (amb fragments concrets de la novel·la).

12. Fer un còmic basat en un capítol o escena de la lectura, etc. La tècnica del còmic la vam practicar a 2n ESO amb l'Odissea, i no et deu resultar difícil aquesta proposta. Pots fer servir l'aplicació en línia PIXTON de creació de vinyetes i còmics si no vols dibuixar amb les teues pròpies mans. Presenta el treball en 9 vinyetes almenys i en DIN A3 com a mínim.

 Que la lectura i les activitats del Tirant us resulten ben plaents!
- - - -  
PS. Abril de 2014. 
Una parella d'alumnes ha elaborat una activitat diferent a les proposades: una entrevista a l'Emperadriu de Constantinoble per a Bizanci TV, on fa algunes declaracions íntimes. Molt ben feta i amena.