dimecres, 29 d’agost de 2007

Per què "El Quadern gris de 3r"?


Després de l'experiència tan positiva amb l'ús de diversos blocs i wikis amb alumnes de 3r ESO i sobretot de 2n de Batxillerat, he pres la decisió d'obrir-ne un d'específic per a l'alumnat de 3r. El curs passat vaig fer servir La paraula vola per a massa fins i vaig trobar molt a faltar un bloc específic per a compartir amb l'alumnat de 3r ESO. Al llarg d'estos mesos he aprés prou per a embarcar-los des del primer moment en este "quadern gris", nom amb què vull homenatjar -sense dubte- Josep Pla i tot el que suposa la seua obra, en especial el seu dietari literari d'aprenentatges en l'escriptura i el relat des del jo viscut. Pla ens guiarà este curs -entre d'altres autors-, com l'any anterior ho han fet Marc Granell, Jordi Sierra i Fabra, Voltaire, Fuster, Brecht i els contes populars.

La primera obligació d'un escriptor és observar, relatar, manifestar l'època
en què es troba.
Josep Pla

Per a saber més de Pla: http://www.lletres.net/pla o http://fundaciojoseppla.cat/

Per acabar el post, no puc estar-me de reproduir les primeres línies d'este meravellós diari, model de prosa, que ens permetrà en unes setmanes inaugurar la primera aproximació a l'escriptura del jo.

8 de maig de 1918.- Com que hi ha tanta grip, han hagut de clausurar la Universitat. D'ençà d'aquest fet, el meu germà i jo vivim a casa, a Palafrugell, amb la família. Som dos estudiants desvagats. El meu germà, que és un gran afeccionat a jugar a futbol -malgrat haver-s'hi ja trencat un braç i una cama-, el veig purament a les hores de repàs. Ell fa la seva vida. Jo vaig tirant. No enyoro pas Barcelona i menys la Universitat. La vida de poble, amb els amics que hi tinc, m'agrada.

A l'hora de les postres, a dinar, apareixen a taula una gran plata de crema cremada i un pa de pessic deliciós, flonjo, daurat, amb un polsim de sucre ingràvid. La meva mare em diu:

-Ja saps que avui fas vint-i-un anys?