dilluns, 20 de maig de 2019

Activitats amb la lectura: Violeta i el llop

Portada del llibre
Una vegada hàgeu llegit el llibre Violeta i el llop de la 3a avaluació, ens encaminarem cap a les activitats creatives. Ací teniu propostes per fer individualment o en parella. El dia 31 de maig, divendres, serà la data límit per presentar al professor un d'aquests treballs en el format escollit: imprés, per mail, via DRIVE o enviant un enllaç al professor de la URL on està hostatjat el document multimèdia. Recordeu que el mail del professor és: verbascripta@gmail.com.
 • Ressenya extensa del llibre (seguint l'esquema i forma explicats a l'enllaç) impresa o lliurada en àudio (format mp3), o vídeo gravat amb el mòbil (en pantalla horitzontal!), amb la vostra explicació. Si voleu escoltar-ne exemples, cliqueu a l'enllaç. En vídeo, els alumnes -de Batxillerat-  feren aquestes altres ressenyes amb mòbil sobre un mateix llibre.
 • Booktràiler del llibre en un vídeo d'un minut i mig a dos minuts. Aquest el podeu fer entre dos company(e)s de classe. Pot ser elaborat amb veu en off o amb text escrit al peu de les imatges, però sempre amb música de fons i fotos o fragments de vídeo propis, però també trobats a internet i remesclats, sempre al·lusius a l'argument de l'obra, a moments destacables, però sense contar-ne el final. Ha de tenir títols de crèdit amb la informació següent: Booktràiler de + títol, autor(e)s del vídeo (???), títol de la música (???), procedència de les imatges (???), data, etc.  Ací en teniu tutorial i algun exemple (clica)
 • Elabora una notícia periodística extensa, amb titular, subtítol, entradeta, cos de la notícia, fotografia i peu de foto...  A més de la part inventada, utilitza dades aportades a l'obra per a redactar la informació. Presenta-la maquetada com si fóra una pàgina de diari. (Mira aquest exemple en Pdf)
 • Fes una entrevista, per a una revista temàtica, a un dels personatges del drama o els contes. Descriu el lloc de trobada, què pretens esbrinar amb les preguntes. Recrea un diàleg /entrevista que ens ajude a aprofundir en la comprensió del personatge, en les causes d'algunes actuacions. Escriu el titular, la introducció, les preguntes i les respostes. Introdueix una imatge de l'entrevistat amb un peu de foto. Fes una breu conclusió per acabar l'entrevista i dóna les gràcies a l'entrevistat. (Format escrit, maquetat com en una revista o bé en àudio o vídeo) (Clica ací per a llegir algunes orientacions). (Mira aquest exemple de vídeo en clau humorística)
 • Assumeix que eres un dels personatges de la novel·la. Escriu una carta a l'autora parlant-li del destí que t'ha reservat en l'obra. Mostra-li la teua conformitat o disconformitat. No oblides introduir-hi fragments del relat com a arguments. (Un full i mig manuscrit / mecanografiat o un document àudio / vídeo en bona qualitat d'almenys dos minuts).
 • Assumint que eres un personatge de la lectura que has fet, escriu un monòleg teatral extens o dos més breus (entre dos alumnes podria ser un diàleg) per tal d'ampliar informació i sentiments que no han aparegut tan ben descrits a l'obra o que tu imagines. Pots situar-te abans, durant o després de la trama llegida. Orientacions per fer-lo en àudio o vídeo, ACÍ (clica).
 • Fes un còmic basat en un capítol o fragment de la lectura. Pots fer servir l'aplicació en línia PIXTON de creació de vinyetes i còmics si no vols dibuixar amb les teues mans. Presenta el treball en 12 vinyetes almenys, imprés en un full DIN A4, o bé en DIN A3 o cartolina si el fas a mà.
 • Com a lector/a, redacta una carta extensa a un dels personatges de Violeta i el llop, o bé al mateix autor o autora. Mostra-li les teues impressions, discrepàncies, acords, estranyeses, emocions, etc., sobre la seua caracterització, les decisions que ha pres, les maneres d'actuar... (esmentant fragments concrets de la lectura).
 • Fes o feu entre dos un videolit (un vídeo creatiu al teu gust) de l'obra o d'un dels contes (vora 2 minuts). Orientacions i models, ACÍ (clica)
 • Activitat de seguiment de la lectura fent servir una xarxa social: Twitter (comentaris) o Instagram (imatges + comentaris) des del compte de l'alumne/a. Caldria fer-hi vora 10 publicacions almenys. Utilitza sempre el mateix hashtag o etiqueta i comunica-la al professor.
 • Transformació d'un fragment de novel·la en un "acte" o "escena" teatral amb representació inclosa (o no) pel grup d'acord amb el nombre de personatges.
 • En grups reduïts (2-4) es pot preparar un programa de ràdio amb seccions diferents que aborden la lectura. Els espais poden contenir informació de l'autora, de l'obra, de la recepció de l'obra pels lectors, una tertúlia, la lectura de fragments destacats amb comentaris i música, etc.
- - - - - - - - - - 
Del blog de Mònica Richart reproduïm aquests enllaços (15/10/2021):

Recull de premsa

Premis València Nova: veredicte del jurat

Premis València Nova: lliurament

“Amb firma” en Plaerdemavida, ÀPunt Ràdio

Plaça del llibre (novembre 2018)

violeta i el llop en Territori sonor, ÀPunt Ràdio

violeta i el llop en Territori d’estiu, ÀPunt Ràdio

 • Entrevista amb Manuela Alandes sobre la música en el procés de creació de violeta i el llop